Telepsihijatrija

 

traditional treatment via modern approach

Telepsihijatrija je upotreba telekomunikacije u svrhu liječenja. Metoda je razvijena i ispitana u Australiji i Americi još od kraja ’50-ih. U Danskoj je metodu razvio Terapijski centar “Mali Princ” kroz brojne projekte od 2004. do danas. Razvitak telepsihijatrije ekonomski su pomogli: Indenrigs – og Sundhedsministeriet, Egmont Fonden i Sygekassernes Helsefonden.

Metoda podrazumijeva korištenje audio-video komunikacije kojom se omogućava “direktan TV-prijenos” između pacijenta i terapeuta. Na taj način svi koji žive daleko od Kopenhagena i nisu u mogućnosti osobno dolaziti na razgovor i liječenje, mogu iste obavljati putem TV-ekrana i “uživo” razgovarati sa psihijatrom.

Nazovite Centar kako biste saznali ima li u vašem gradu mogućnost telepsihijatrijskog liječenja.

Prije eventualnog početka terapije dobit ćete detaljne informacije o telepsihijatriji nakon čega možete odlučiti da li želite takav oblik terapije. Svi koji uđu u telepsihijatrijski tretman dužni su potpisati suglasnost na osnovu koje potvrđuju da u terapiju ulaze dobrovoljno kao i da, u svakom trenutku, mogu prekinuti sa istom. Telepsihijatrijska metoda kao uostalom i svaki drugi kontakt sa psihijatrom, podrazumijeva međusobno povjerenje i obavezu šutnje (u svakom slučaju od strane psihijatra). To znači da telepsihijatrijske seanse ne smiju biti snimane niti, na bilo koji način, dostupne javnosti.

Ako Vam se telepsihijatrija čini zanimljivom možete pogledati kratku demonstraciju (uskoro) ili medijske novosti (press).
 

Sarajevo Film Festival, 2021.

 

 

BHRT, 2015.

 

TV2 Bornholm, 2005.


 

Kontakt

Ime i prezime

Vaša email adresa

Pitanje ili napomena